Lakáshitel kalkulátor 2017

2017.01.01. 12:03

Államilag támogatott lakáshitelek

 

Lakáshitel-Kalkulátor

 

Kalkulátor

%

Ft,-

Ft,-

Államilag támogatott lakáshitelek

 

Lakáshitel-Kalkulátor

 

Kalkulátor

%

Ft,-

Ft,-

    

24óra - híreink

A kormány szándékosan hagyta meg adómentes juttatásnak a hiteltörlesztési cafetériát, ez hétszázezer emberen lakáshitel törlesztésében segíthet. Hitel és fórum itt

Itt az új szocpol is:

Sok közepes és nagyobb cégnél maguk az érintett munkavállalók kérték kenyéradójuktól a juttatás mielőbbi bevezetését. A kezdeményezést nem egy helyen munkáltatói intézkedés követte, így nem zárható ki, hogy jövőre már inkább a hiteltörlesztéshez járul hozzá több foglalkoztató, az Erzsébet-utalvány vagy a bérlet ezzel szemben háttérbe szorulhat 2015-től.

Érdekes folyamat bontakozott ki az utóbbi hetekben. Számos közepes és nagyobb cégnél a munkavállalók kérést terjesztettek elő, s kezdeményezték, hogy a jövőben - cafetéria formájában - a munkaadó is járuljon hozzá lakáshitelük törlesztéséhez. A tapasztalatok szerint egyre több munkaadó tervezi az új juttatás bevezetését. - Leginkább a nagyobb és a közepes cégeknél érzékelhető ez ügyben jelentős mozgolódás.

A módozat népszerűségét - a társadalmi léptékű eladósodottság nyilvánvalóan számottevő mértékén túl - az is erősítheti, hogy a parlament asztalán fekvő őszi adótörvény-javaslat más béren kívüli juttatások adójának megemelését irányozza elő. Bár az indítványt még nem szavazták meg, s a bejelentések szerint változásokra is lehet számítani, mégis előfordulhat, hogy az adóterhek emelkedése miatt a munkáltatók inkább a teljesen adómentes hiteltörlesztési támogatást kínálják majd alkalmazottaiknak, s kevésbé - mondjuk - a Szép-kártyát, az Erzsébet-utalványt vagy az utazási bérletet.

Mennyi támogatást adhatnak a cégek?

Sok szabályt be kell tartani, illetve több feltétele van ennek a juttatási formának az alkalmazásakor. Az támogatás folyósítása ezen keretek között valósulhat meg:

 • 5 év alatt 5 millió forint támogatást lehet adni a munkavállalónak. Ez bármilyen felosztásban történhet, de célszerű havi (cafeteria jellegű), éves (az év végi prémiumot ide lehet kérni) vagy egyszeri támogatásként adni.
 • A támogatás nem csökkenti az éves félmillió forintos cafeteria keretet.
 • A munkabért nem lehet csökkenteni a támogatás javára, ezt az adóhatóság szigorúan ellenőrizni fogja.
 • A támogatás adószámonként történik, tehát több különböző hitelt is lehet fizetni egy személynek, illetve több személy is fizethet egy hitelt ilyen módon.

Mik az adómentesség feltételei?

 • Az ingatlan értékének maximum 30 százaléka lehet
 • Öt év alatt maximum ötmillió forint támogatást lehet adni
 • Méltányolható lakásigény (lakásméret, gyerekek száma stb.)
 • Emiatt nem lehet csökkenteni a bért
 • Mivel külön támogatásnak számít, ezért nem csökkenti az éves félmillió forintos cafetériakeretet

CSOK 2016 feltételei, részletek

Lakáshitelek költsége 2015-től : mennyi a hitelfelvétel költsége ? közjegyző, földhivatal, jutalékok, értékbecslő stb  Emelkedett az új hitelszerződések összege és tovább csökkent a lakáscélú forinthitelek átlagos hitelköltsége. Emelkedett a szabadfelhasználású jelzáloghitelek és a személyi kölcsönök kamata – derül ki az Magyar Nemzeti Bank adataiból.

A szeptemberben megkötött lakáscélú forinthitel szerződések átlagos hitelköltség mutatója 6,72 százalékon állt, 8 bázisponttal az augusztusi szint alatt és 240 bázisponttal alacsonyabban az egy évvel korábbi szintjénél. A múlt hónapban megkötött szerződések értéke 25,1 milliárd forintra emelkedett az augusztusi 23,3 és a tavaly szeptemberi 15,4 milliárdról.

Kevesebb hitelt fizetünk

A háztartások hitelállománya, 10,5 milliárd forintos csökkenést mutatott. Szezonális kiigazítás nélkül 2,8 milliárd forinttal csökkent a hitelállomány, ezen belül a forinthiteleké 25,5 milliárd forinttal nőtt, míg a devizahiteleké 28,3 milliárd forinttal mérséklődött. A lakosság hitelállománya szeptember végén 6786 milliárd forintot tett ki, ebből a devizahiteleké 3594 milliárd forint volt.

A háztartások betétállománya 44,4 milliárd forinttal csökkent. A lakossági betétek állománya 6622 milliárd forint volt a múlt hónap végén.

A héten került a kormány elé a fair bankokról szóló törvényjavaslat, amelynek egyik sarokpontja a hiteleknél a legalább 3 éven keresztül változatlan kamat lesz. Ennek egyik következménye lehet, hogy nem lesz olcsó hitel.

A fair bankokról szóló törvényjavaslat rögzíti, hogy a hiteleknél a legalább 3 éven keresztül változatlan kamat lesz. Mindez két következménnyel fog járni: egyrészt nő a hitelfelvevők biztonsága, másrészt viszont kikerülnek a bankok kínálatából a legolcsóbb hitelek.

A Bankmonitor.hu kiszámolta a lakáshiteleknél várható drágulás mértékét és bemutatja, hogy ennek fejében mennyivel lesz biztonságosabb a hitel.

Miért drágább a 3 évig fix kamatozású lakáshitel?

Bankbetéteknél, állampapíroknál is a hosszabb lekötés egyet jelent a magasabb elérhető kamattal. Hitel oldalon ez ugyanígy működik: minél hosszabb időre rögzített a kamat, annál magasabb lesz a fizetendő.

A bankok kínálatában ma is elérhető már 3 éves, 5 éves, 10 éves, vagy akár 15, vagy 20 éves fix kamatozású lakáshitel. Az új szabályozás tehát ebből a szempontból nem hoz létre új hitelterméket, csupán kiszorítja a rövidebb időtávra rögzített kamatozású hiteleket – véli, a Bankmonitor.hu ügyvezetője, Sándorfi Balázs.

Mennyivel drágul az átlagos hitel?

Drágulást azonban csak azok a hitelfelvevők fognak érzékelni, akik ma az olcsóbb, 6 havonta, vagy 1 évente változó kamatozású lakáshiteleket keresik. Esetükben egy 10 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel havi várható törlesztőrészlete 64 800 forint helyett már csak 69 300 forinttól lesz elérhető. Ez 7 százalékos drágulást jelent a havi törlesztőnél, ha az olcsóbb hitel megszűnik.

A fentiekben bemutatott példát egy átlagos jövedelemmel bíró, két keresős családra számszerűsítettük. Az egyes konkrét esetekben elérhető hitelkondíciókat jellemzően a következő két tényező függvényében határozzák meg: mennyi az igazolt havi jövedelem, valamint a felvenni kívánt lakáshitel összege és a biztosítékul szolgáló ingatlan értékének aránya.

Mennyivel nő a hitelfelvevő biztonsága?

Az új szabályozás célja az adósok biztonságának növelése. Ma már gyakorlatilag nem lehet devizaalapú lakáshitelt felvenni magánszemélyként, így a hitelek elsődleges kockázata a kamatok változásához kapcsolódik. Különösen igaz ez napjainkban, amikor a hazai kamatszint történelmi mélyponton van és így ma már alacsonyabb kamatszint mellett vehetünk fel forint hitelt, mint a válságot megelőzően svájci frank alapú hitelt.

Az új rendelkezés elfogadásával 3 éven keresztül a hitelfelvevő törlesztőrészlete pontosan előre jelezhető lesz. Ezt követően azonban az időközben bekövetkező esetleges kamatváltozás beépül a hitelbe – magyarázta Sándorfi Balázs. Hozzátette: egy 1 százalékpontos kamatemelkedés 6-8 százalékkal növelheti meg a havi törlesztőrészletet (amennyiben a futamidő elején következik és még 17-20 év hátra van a hiteltörlesztésből).

Nehezebb lesz hitelt felvenni?

Nem. A fentiekben bemutatott új szabályozás minimálisan hat a hitelképesség elbírálására. Ezzel kapcsolatban az MNB már korábban bejelentette a jövő év elejétől érvényes feltételrendszert, miszerint a bankok a hitelfelvevő jövedelmének tükrében adhatnak csak hitelt.

A mostani módosítás ezen a fronton jelentős változást nem hoz, csupán annyit, hogy a bemutatott 7 százalékkal nagyobb havi törlesztéssel kell majd teljesíteni a jövedelemarányos törlesztőrészlet követelményét.

 

Lakáshitel kalkulátor számoljon! ------------------->>>>

Az érvényes szabályozás alapján egy cég bármikor dönthet úgy, hogy indoklás nélkül egyösszegű, nem rendszeres jutalmat fizet a dolgozóinak. (Ha van prémium előírás a szerződésben, akkor ez csak azon felül tud megvalósulni, a prémiumot helyettesítve nem). A jutalom kifizetése ugyanolyan terhekkel járna, mint a prémiumé, de lehetőség van rá, hogy adómentesen kifizethető lakáshitel törlesztési támogatássá minősítse át a munkáltató. Ebben az esetben is közvetlenül a banknak kell utalni a támogatás összegét.

Amellett, hogy az új adómentes támogatással havi hiteltörlesztési terheink némileg könnyebbé válhatnak munkáltatónk közreműködése esetén, fontos tudni, hogy a bankok hitelkínálata is jelentősen átalakult. Az erőteljes kamatcsökkentés hatott a hitelekre is, így akár lényegesen olcsóbb hitellel lecserélhetjük meglévő hitelünket.

A munkáltató évek óta adhat adómentesen lakáscélú támogatást a munkavállalóinak, melyet ez idáig a munkavállalók lakás vásárlására, építésre és korszerűsítésre használhatták fel. Bár sok munkavállalónál a már meglévő lakás hiteleinek törlesztéséhez is jól jött volna a támogatás, az eddigi szabályok ezt nem tették adómentesen lehetővé. Puskelyné Király Ágnes, okleveles adószakértő, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetője a konferencián elhangzott előadásában elmondta, tapasztalatai szerint nagyobb vállalatok körében lehetett találkozni a gyakorlattal, hogy lakáscélú támogatást adtak munkavállalóiknak. A bonyolult adminisztráció miatt ez azonban nem volt túl gyakori jelenség. A lakáshitel-törlesztés támogatására évek óta nagy igény mutatkozik munkavállalói részről, így az adótörvény-tervezet megjelenését mindenki örömmel fogadta. "Kaptunk egy szép menyasszonyt" - fogalmazott az előadó, de a részletek boncolgatása után kiderült, hogy mindennek a technikai megvalósulása még sok kérdést felvet.

A feltételek ugyanazok

A lényeg, hogy minden olyan feltételt, melyet eddig biztosítani kellett a lakáscélú támogatás adómentességéhez, ugyanúgy biztosítani kell a hiteltörlesztés támogatása esetében is - hangsúlyozta Puskelyné Király Ágnes. Fontos kulcsszavak, hogy "hitelintézet útján, annak igazolása mellett" lehet a támogatást folyósítani, a "méltányolható lakásigényt" kell figyelembe venni, a támogatás mértéke pedig "maximum öt millió forintig" terjedhet összevontan öt éven belül. A továbbiakban az előadó ezeket a feltételeket fejtette ki részletesebben.

Ki kaphatja?

A lakáscélú támogatás igénybe vételéhez munkáltató-munkavállaló jogviszony szükséges. A személyi feltételeknél az úgynevezett méltányolható lakásigény a legkritikusabb pont. Ennek pontos definíciója nem a szja törvényben szerepel, hanem a 12/2001-es kormányrendeletben. Amikor tehát a munkáltató ilyen juttatást szeretne adni a munkavállalónak, akkor a méltányolható lakásigény kipipálásához két fontos paramétert kell megvizsgálnia: az egyik a lakás mértéke, a másik pedig az értéke. A kormányrendelet pontosan meghatározza, hogy a lakásban élő személyek száma és a lakás mérete, illetve a lakás (telekár nélküli) értéke alapján méltányolható lakásigényről beszélhetünk-e. "Sajnos elég sok lakáshiteles nem fér ide bele" - tette hozzá az előadó.

Mekkora összeget lehet adni?

Az ingatlan értékét szintén meg kell vizsgálni, ha lakásvásárlásról, építésről van szó. A szabály úgy szól, hogy a bekerülési értéknek vagy az építési költségnek a 30 százalékát finanszírozhatja adómentes vissza nem térítendő támogatás formájában a munkáltató. Ez az egyik paraméter, a másik pedig az, hogy ez az összeg nem lehet több öt évenként 5 millió forintnál. Az 5 millió forintot öt évente összevontan kell tehát kezelni, akkor is, ha több helyről származik.

Lakáscélú felhasználás

A felhasználási lehetőségek legegyszerűbb esete, mikor épp lakásvásárlás történik, és a munkáltató ezt támogatja meg. A törvény úgy fogalmaz, hogy az elévülési időn belül kell a célt igazolni - számos kérdést generált már, hogy miként kell ezt értelmezni. Az előadó tapasztalatai szerint ellenőrzéskor vásárlás esetén az adott évet látják szívesen. Az építkezés hosszabb folyamat, annak bármely szakaszában történhet a támogatás.

A lakáscélú felhasználás fordítható a lakás bővítésére is, melynek legalább egy lakószobát kell jelentenie.

Milyen okmányok szükségesek?

A szja törvény jegyzi részletesen azt is, milyen okmányok szükségesek ahhoz, hogy a munkavállaló az előbb felsorolt lakásfelhasználási céloknak megfelelő támogatást kapjon, azaz a munkáltató milyen iratokkal tudja igazolni a támogatást revízió esetén. "Némileg leegyszerűsítve" - tette hozzá az előadó, lakásvétel esetén a lakásvételi szerződésre és földhivatali igazolására van szükség. Építkezés esetén a munkavállaló nevére szóló építési engedély, az ehhez kapcsolódó költségvetés, és a megvalósításhoz kapcsolódó számlák szükségesek.

Hasonló a helyzet korszerűsítésnél is, de itt még olyan plusz kitételek is vannak, mint hogy a beépítésre kerülő építőanyagok egy külön rendelet alapján minősítettek legyenek. Elfogadható a másik személy által végzett munkáról szóló számla. Viszont, amit a munkavállaló saját maga számára kivitelez, azt nem lehet betudni ebbe a körbe. A törvény a támogatás előtti 6 hónapon belüli, illetve az azt követő 12 hónapon belüli számlát fogad el.

Hiteltörlesztésnél a dolgozó lakáscélú hitelszerződésével kell rendelkezni, illetve azt kell tudni igazolni, hogy a folyósított összeg valóban ennek a hitelnek a törlesztésére lett felhasználva.

Lakáshitel kalkulátor számoljon! ------------------->>>>

 

Lakáshitel adósa gyakorlatilag bármely nagykorú, cselekvőképes személy lehet, a teljesség igénye nélkül az alábbi szempontok figyelembevételével:

 • 18 és 75 éves kor közötti életkor
 • magyarországi állandó lakcím/letelepedési engedély
 • legalább minimálbér igazolása
 • minimum 3 hónapos munkaviszony, próbaidő elteltével
 • jelzálog esetén 25 %, lízing esetén 20 % önerő
 • minimálbér igazolása mellett, lehetőség van vagyoni alapú bírálatra, egyéb ingatlan, vagyontárgy bemutatásával
 • adóstárs, kezes bevonásával növelhető az adható lakáshitel összege
 • nem bankszámlára érkező bér esetén Apeh jövedelem igazolás
 • vállalkozói háttér esetén Apeh 0-ás igazolás
 • építési hitel esetén jogerős építési engedély
 • vagyonbiztosítás megkötése és banki engedményezés

A jelenlegi szabályozás szerint, lakáshitelt piaci vagy támogatott formában lehet fölvenni. A támogatott lakáshitel jelentős kamatkedvezménnyel vehető igénybe, azonban viszonylag szűk körben érhető el.

Lakáshitel folyamata

A lakáshitel ügyintézés folyamata áll: iratok beadása, értékbecslés, hitel bírálata, szerződéskötés, folyósítás fázisokból. Építési hitel esetén a folyósítás több szakaszból áll. Mivel a piaci felújítási hitelek is a lakáshitelek közé tartoznak, megemlítjük, hogy általában számla benyújtás nélkül, legfeljebb értékbecslői ellenőrzés mellett vehetők fel. Aki felújításban gondolkodik, érdemes felújítási hitelt fölvennie, mert általában jobb kamaton érhetőek el, mint az egyszerű szabadfelhasznlású hitelek.

Kedvezmények :

Az OTP Lakástakarékpénztári szerződés kötésével havonta a szerződésben meghatározott összegű betét befizetéséhez kapcsolódóan a számláján 30%-os (de maximum évi 72.000 Ft-os) állami támogatás kerül jóváírásra.

Ha lakáshitele mellé lakástakarék-szerződés kerül megkötésre, az állami támogatás révén havi törlesztési kötelezettsége akár 10-15%-kal is alacsonyabb lehet.

A lakástakarék-szerződés mellett felvehető lakáshitel kiemelkedő előnye, hogy Ön a szükséges pénzösszeghez azonnal hozzájuthat, ugyanakkor a lakáscélú megtakarítás(ok)hoz kapcsolódó állami támogatásról és a lakástakarék-pénztárban elhelyezett megtakarítás(ok) kamatairól sem kell lemondania.

Családtagjai részére is kitűnő megtakarítási lehetőség, mivel az LTP szerződésben kedvezményezett jelölhető meg. Ezáltal az elérhető megtakarítás és az igénybe vehető állami támogatás megtöbbszörözhető. Egy lakáshitelhez akár 5 LTP szerződés is kapcsolható.

Lakásépítési kedvezmény
 

Lakásépítési kedvezmény 2009. július 1-től csak utólagos formában vehető igénybe. Lakásépítés, új lakás vásárlása esetén az arra jogosult építtetőt/vásárlót a 12/2001 (I.31.) Kormányrendelet 2009. június 30-ig hatályos feltételeivel megkötött  kölcsönszerződést  követően született gyermekei után lakásépítési kedvezmény illeti meg.

 

Lakáshitel kalkulátor számoljon! ------------------->>>>

 

Az alapkamat csökkenésével együtt az egyéves állampapírok hozama és a bubor is mérséklődik. Ennek eredménye a lakáshitelek kamatában is látszik. A támogatott hitelek kamata 6 százalékon padlózik, a piaci kamatozásúaké ez alá süllyedhet 2014-re.

Soha nem látott mélységbe süllyedhet a lakáshitelek kamata a közeljövőben. A jegybanki alapkamatok csökkenésével párhuzamosan ugyanis a többi olyan mutató is süllyed, amelyet a lakáskölcsönök kamata mellett referenciaként használnak a hitelintézetek. Az államilag támogatott úgynevezett otthonteremtő lakáskölcsönök közül az egyéves kamatperiódusúak például novembertől olyan olcsón kaphatók majd, mint soha korábban. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az árazásukhoz referenciaként szolgáló kamat alig haladja már meg a 4 százalékot, így az a maximális kamat, amit jelenleg egy használt lakást vásárló ügyféllel megfizettethetnek a hitelintézetek, a jövő hónaptól már csak 6,22 százalékos.

A legtöbb ügyfél persze nem kell, hogy ennyit fizessen, a hitelintézetek többsége ugyanis kamatkedvezmény ad a náluk aktívan bankoló ügyfélnek. Azok, akik az adott banknál vezetett számlájukra utalják a jövedelmüket, és emellett meghatározott számú tranzakciót is lebonyolítanak a számláról, általában 0,5-0,8 százalékpontnyi kamatkedvezményt kapnak. Ez pedig azt jelenti, hogy ők egyéves kamatperiódus mellett már csak a jogszabályban meghatározott minimális, 6 százalékos kamatot fizetik. Ugyanennyit fizetnek azok is, akik új lakásra veszik fel a támogatott kölcsönt.

A kiszámíthatóbb, öt évig fix kamatozású támogatott hitelek drágábbak, ott ugyanis a referenciakamat is magasabb, októberben 5,32, novemberben 5,25 százalékos volt. Ez a hitel szeptemberben volt a legolcsóbb, akkor 5 százalékon állt a referenciakamat. Jelenleg tehát használt lakásra 7,25 százalék fölötti maximális kamattal kapható ez a hitel, de még új lakás vásárlásakor is meghaladhatja a kamat a 6 százalékot, ha a bankok a maximális marzzsal adják a hitelt az ügyfélnek.

Az alapkamat csökkentése az ötéves állampapírok hozamára már nincs különösebb hatással, a bankközi kamatlábon, a buboron viszont azonnal meglátszik a kamatvágás. Ez pedig a piaci alapú lakáshitelek költségeiben is tükröződik, ezek kamatát ugyanis a jellemzően a buborhoz igazítják a hazai bankok. Hitelintézetenként változik a kamatperiódusok hossza, és a figyelembe vett bubor, de általában a három, a hat vagy a 12 hónapos bankközi kamatot tüntetik fel a bankok a hirdetményeikben. A referenciakamatra rakódó kamatfelár az adósok minősítésétől is függ, a hűséges, illetve jól kereső, magas önerővel rendelkező ügyfelek a piaci lakáshiteleknél is kaphatnak kamatkedvezményt.

Ennek eredményeként a legkedvezőbb feltételű piaci kamatozású lakáshitelek kamatai és törlesztőrészletei már nagyjából egy szinten vannak a támogatott forinthitelekével, bubor + 2,5-3,5 százalékos kamattal megkaphatók. Mivel a támogatott lakáshitelek kamata 6 százalék alá nem süllyedhet, ha tovább csökken az alapkamat és a bankközi ráták, a piaci feltételű lakáshitelek 2014-től olcsóbbá válhatnak, mint a támogatottak.

Önerő nélküli lakáshitelek Önnek is! A lakáshitel kalkulátorral számoljon! Itt ------------------------>>>>

Lakást vásárolna, de önerő nélkül szeretné?

A saját erő hiánya gyakran megakaszthatja az elképzelést, hogy ingatlant vásároljon. A lakáshitelek alapja legalább 20% önerő, de mit tudjuk, van megoldás.

Lakáshitel önerő nélkül igenis lehetséges! Fedezettel!

A válasz igen egyszerű. A hitelfelvételt megkönnyítheti továbbá egy megfelelő jövedelemmel rendelkező adóstárs hitelügyletbe való bevonása is.

Ha minden adott a hitel felvételhez, abban az esetben is érdemes megfontolni azt, hiszen a magas kockázatnak ára van, amit természetesen az ügyfélnek kell megfizetni, ezért az önerő nélküli hitel jellemzően többe kerül, mintha ugyanazt a hitelt önerővel vesszük igénybe. Természetesen, ha fontos a saját ingatlan és nem rendelkeznek önerővel akkor jó megoldásnak bizonyulhat ez a nehezen elérhető finanszírozási forma.

A felvehető lakáshitel összegét a fedezetként felajánlott ingatlan bank által meghatározott értéke határozza meg. A becslés eredményeként meghatározott összeg maximum 80%-a lehet a hitelösszeg.

Az önerő nélküli lakásvásárláshoz tehát szükség lesz egy úgynevezett pótfedezet bevonására, ami általában egy szülői, vagy nagyszülői ingatlan. Ebben az esetben a két ingatlan értéke összeadódik és így már lehetőség van a lakáshitel felvételére önerő nélkül.

A pótfedezetként bevont ingatlan idővel kiengedhető a kötelemből, tehát lekerül a jelzálog, amint a fennálló tőketartozás a megfelelő szintre csökken.

Feltételek :

 • Személyazonosító dokumentum, mely lehet személyi igazolvány, útlevél vagy plasztik jogosítvány (amennyiben a lakcím adatok nem a személyi igazolványban vannak nyilvántartva, lakcímkártya is szükséges)

 • Állandó lakcím
 • 3 hónapos folyamatos munkaviszony a jelenlegi munkahelyen
 • Igazolt rendszeres havi jövedelem, amely legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg, az ügylet összes szereplőjének jövedelme összesen minimum nettó 110.000 Ft
 • Vállalkozók esetében 1 lezárt üzleti év
 • A munkáltatójának rendelkeznie kell vezetékes telefonnal vagy előfizetéses mobiltelefonnal (a cég vagy cégtulajdonos nevére és a cég címére kell szólnia)
 • Elérhetőségi telefonszám megadása, mely lehet vezetékes vagy mobiltelefon is.

Amennyiben a hitelügyletbe jövedelmükkel bevont ügyfelek életkora a hitel lejáratakor több lesz, mint férfi igénylők esetén 70 év, női igénylők esetén 78 év, a Bank előírhat a hitelbírálat során kiegészítő biztosítékot. Ez lehet különösen: életbiztosítás a bankra engedményezve, társigénylő bevonása, vagy plussz ingatlanfedezet felajánlása, azonban a bank fenntartja magának a jogot, hogy más, a fent felsoroltakon kívüli, egyéb kiegészítő biztosítékot is előírjon. Amennyiben a bank a fent konkrétan felsorolt kiegészítő biztosítékoktól eltérő biztosítékot kér, azok köréről kölcsönigénylést megelőzően kaphat tájékoztatást. Kérje ügyintézőnk tájékoztatóját az aktuális kiegészítő biztosítékokról. Az ilyen ügyleteket a Bank egyedileg bírálja el.

 

A lényeg aktív baros személy nem kaphat sehol lakáshitelt !!!

 


A KHR lista (Központi Hitelinformációs Rendszer) adatbázisába akkor kerül bele valaki, ha törlesztésének elmaradása 3 hónapon keresztül folyamatosan meghaladta a mindenkori minimálbér összegét. A KHR listán pozitív és negatív adós lista is létezik,ha valaki a negatív adósok nevei között szerepel, akkor a pénzintézetek általában automatikusan elutasítják a lakáshitel igénylő kérelmét, akkor is, ha a likviditási gondjai már rég megszűntek

Ha minden összegyűlt hátralék kiegyenlítésre kerül, úgy a negatív adóslistából egy év után lesz törölve. Ez jóval kedvezőbb, mint néhány éve, amikor még ugyan ez 5 teljes év volt. Amennyiben kikerült a negatív adósok listája közül, már újra igényelhet a korábbi negatív adós lakáshitelt, azonban, mindenképpen fontos odafigyelni arra, hogy az új felvett lakáshitel mindenkori havi törlesztő részletét minden hónapban időben fizesse be.

Fontos tudni, hogy lakáshitel igénylés időpontjában nem csak a maga az igénylő, de az esetleges adóstársa, vagy adóstársak sem lehetnek a KHR lista negatív adósai között, ugyanis a lakáshitel kérelem ugyan úgy el lesz utasítva annak ellenére, hogy maga az igénylő már (még) nincs KHR listán.

Bármilyen lakáshitel igénylés előtt alaposan nézzünk utána, hogy nem-e szerepelünk mi, az igénylők, illetve esetleges adóstársaink a KHR listán. Évente egyszer általában minden pénzintézetnél ingyenesen le lehet kérni ezt az információt. Ha pedig annál a banknál kérdezzük le ahol a lakáshitelt is fel kívánjuk venni, akkor még egyszerűbb a dolgunk.