Lakáshitel kalkulátor számoljon! ------------------->>>>

 

Az alapkamat csökkenésével együtt az egyéves állampapírok hozama és a bubor is mérséklődik. Ennek eredménye a lakáshitelek kamatában is látszik. A támogatott hitelek kamata 6 százalékon padlózik, a piaci kamatozásúaké ez alá süllyedhet 2014-re.

Soha nem látott mélységbe süllyedhet a lakáshitelek kamata a közeljövőben. A jegybanki alapkamatok csökkenésével párhuzamosan ugyanis a többi olyan mutató is süllyed, amelyet a lakáskölcsönök kamata mellett referenciaként használnak a hitelintézetek. Az államilag támogatott úgynevezett otthonteremtő lakáskölcsönök közül az egyéves kamatperiódusúak például novembertől olyan olcsón kaphatók majd, mint soha korábban. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) adatai szerint az árazásukhoz referenciaként szolgáló kamat alig haladja már meg a 4 százalékot, így az a maximális kamat, amit jelenleg egy használt lakást vásárló ügyféllel megfizettethetnek a hitelintézetek, a jövő hónaptól már csak 6,22 százalékos.

A legtöbb ügyfél persze nem kell, hogy ennyit fizessen, a hitelintézetek többsége ugyanis kamatkedvezmény ad a náluk aktívan bankoló ügyfélnek. Azok, akik az adott banknál vezetett számlájukra utalják a jövedelmüket, és emellett meghatározott számú tranzakciót is lebonyolítanak a számláról, általában 0,5-0,8 százalékpontnyi kamatkedvezményt kapnak. Ez pedig azt jelenti, hogy ők egyéves kamatperiódus mellett már csak a jogszabályban meghatározott minimális, 6 százalékos kamatot fizetik. Ugyanennyit fizetnek azok is, akik új lakásra veszik fel a támogatott kölcsönt.

A kiszámíthatóbb, öt évig fix kamatozású támogatott hitelek drágábbak, ott ugyanis a referenciakamat is magasabb, októberben 5,32, novemberben 5,25 százalékos volt. Ez a hitel szeptemberben volt a legolcsóbb, akkor 5 százalékon állt a referenciakamat. Jelenleg tehát használt lakásra 7,25 százalék fölötti maximális kamattal kapható ez a hitel, de még új lakás vásárlásakor is meghaladhatja a kamat a 6 százalékot, ha a bankok a maximális marzzsal adják a hitelt az ügyfélnek.

Az alapkamat csökkentése az ötéves állampapírok hozamára már nincs különösebb hatással, a bankközi kamatlábon, a buboron viszont azonnal meglátszik a kamatvágás. Ez pedig a piaci alapú lakáshitelek költségeiben is tükröződik, ezek kamatát ugyanis a jellemzően a buborhoz igazítják a hazai bankok. Hitelintézetenként változik a kamatperiódusok hossza, és a figyelembe vett bubor, de általában a három, a hat vagy a 12 hónapos bankközi kamatot tüntetik fel a bankok a hirdetményeikben. A referenciakamatra rakódó kamatfelár az adósok minősítésétől is függ, a hűséges, illetve jól kereső, magas önerővel rendelkező ügyfelek a piaci lakáshiteleknél is kaphatnak kamatkedvezményt.

Ennek eredményeként a legkedvezőbb feltételű piaci kamatozású lakáshitelek kamatai és törlesztőrészletei már nagyjából egy szinten vannak a támogatott forinthitelekével, bubor + 2,5-3,5 százalékos kamattal megkaphatók. Mivel a támogatott lakáshitelek kamata 6 százalék alá nem süllyedhet, ha tovább csökken az alapkamat és a bankközi ráták, a piaci feltételű lakáshitelek 2014-től olcsóbbá válhatnak, mint a támogatottak.

A bejegyzés trackback címe:

https://lakas-hitelek.blog.hu/api/trackback/id/tr115568586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása