A lényeg aktív baros személy nem kaphat sehol lakáshitelt !!!

 


A KHR lista (Központi Hitelinformációs Rendszer) adatbázisába akkor kerül bele valaki, ha törlesztésének elmaradása 3 hónapon keresztül folyamatosan meghaladta a mindenkori minimálbér összegét. A KHR listán pozitív és negatív adós lista is létezik,ha valaki a negatív adósok nevei között szerepel, akkor a pénzintézetek általában automatikusan elutasítják a lakáshitel igénylő kérelmét, akkor is, ha a likviditási gondjai már rég megszűntek

Ha minden összegyűlt hátralék kiegyenlítésre kerül, úgy a negatív adóslistából egy év után lesz törölve. Ez jóval kedvezőbb, mint néhány éve, amikor még ugyan ez 5 teljes év volt. Amennyiben kikerült a negatív adósok listája közül, már újra igényelhet a korábbi negatív adós lakáshitelt, azonban, mindenképpen fontos odafigyelni arra, hogy az új felvett lakáshitel mindenkori havi törlesztő részletét minden hónapban időben fizesse be.

Fontos tudni, hogy lakáshitel igénylés időpontjában nem csak a maga az igénylő, de az esetleges adóstársa, vagy adóstársak sem lehetnek a KHR lista negatív adósai között, ugyanis a lakáshitel kérelem ugyan úgy el lesz utasítva annak ellenére, hogy maga az igénylő már (még) nincs KHR listán.

Bármilyen lakáshitel igénylés előtt alaposan nézzünk utána, hogy nem-e szerepelünk mi, az igénylők, illetve esetleges adóstársaink a KHR listán. Évente egyszer általában minden pénzintézetnél ingyenesen le lehet kérni ezt az információt. Ha pedig annál a banknál kérdezzük le ahol a lakáshitelt is fel kívánjuk venni, akkor még egyszerűbb a dolgunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://lakas-hitelek.blog.hu/api/trackback/id/tr195551550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása