Lakáshitel devizában is törleszthető. A deviza alapú lakáshitelek a 2008-as év válságig voltak igényelhetőek, és főleg svájci frankban (CHF), euróban (EUR), és japán yen-ben (JPY) voltak elérhetőek. Nagyon sokan éltek a deviza alapú lakáshitel felvételével, hiszen az akkori forinthitel kamataihoz képest igén jó kondíciók mellett lehetett hozzájutni.

A deviza alapú lakáshitelek kamatai igen alacsonyak voltak, és mivel a forint és a frank is stabil volt, nem kellett nagy árfolyam mozgástól tartani. Így a törlesztő részlet sem változott sokat, nem kellett napi – heti szinten odafigyelni rá mint most, hogy mennyi lesz a törlesztő részlet.

Sajnos a válság kirobbanásával a devizahitelesek háromszorosan is rosszul jártak. A kamatok megemelkedtek, az ország kockázati felára miatt a forint gyengült, és a válság hatására a mindig stabil svájci frank úgynevezett menekülődeviza lett, a tartalékait aki tehette frankba menekítette, amivel a frankot elképesztő módon megerősítették. Tehát az erős frank, a gyenge forint és a kamatok emelkedése több esetben a hitel összegét megduplázták.

Ezzel egy időben a hazai devizahitel kibocsátás azonnal és végérvényesen megszűnt. Ma már csak forint alapú lakáshitelt lehet felvenni. A megmaradt devizahitelek egy részét lehet az adott devizában is fizetni, de a legtöbb bank mindig az aktuális árfolyam szerint csak forintot fogad el rá. A 2011-es végtörlesztés óta csökkent ugyan a deviza alapú hitelek aránya, de még mindig több millió embernek van.

A bejegyzés trackback címe:

https://lakas-hitelek.blog.hu/api/trackback/id/tr795546561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása